Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kunkapu faragó Tábor Karcagon

A Nagykunsági Népművészek Egyesülete

Kunkapu Faragó táborának programja

betlenalap.jpg

A tábor megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

A tábor időpontja: 2019. augusztus 4 – 10-ig

Helyszín: Akácliget Strandfürdő kempingje (Karcag Fürdő u. 3.) A 9-10. faház előtt állítjuk fel, augusztus 5-én, reggel a faragó sátrunkat.

A tábor célja: megismerni a nagykunsági faragóstílus jellegzetességeit, keresni a feldolgozási lehetőségeket.

A tábor résztvevői: Testvérvárosunk, Bácskossuthfalva faragói, az egyesületünk faragótagjai és három diák.

Táborvezető: Dr. S Kovács Ilona etnográfus és Andrási Mihály faragó népi iparművész

 

Augusztus 4. Vasárnap délután 15 óra:

A tábor megnyitása. Várhatóan 15-17 óra között érkeznek a bácskossuthfalvi vendégeink. Esti beszélgetés, ismerkedés a bácskossuthfalvi faragókkal.

 15 órától a program megbeszélése:

Mit fogunk faragni:

  1. Befejezzük a már majdnem kész Kunkapu emlékművet Andrási Mihály vezetésével. Majd a hét közepén az emlékmű felállítása a református Templom kertjében, a Nádor oszlop mögött található téglajárda fölé.
  2. A Kunkapu kiállítás számára fedeles kiskapu és nagykapu maketteket és egyéb a kunkapuval kapcsolatos faragványokat készítünk.

                       

Augusztus 5. Hétfő: Reggel érkezik a munkasátor: felállítása, berendezése. Az emlékmű tartozékainak kiszállítása, bakokra helyezése. A faragó munka kezdete: Kis méretű fedeles kis és nagykapu oszlopok, fejfák, használati eszközök és faliképek készítése.

Augusztus 6. Kedd: Folytatódik a táborban a faragómunka. Utómunkálatok a kapurészeken, felíratok vésése, stb.

16 órakor Előadás: A nagykunsági faragás helye a magyar népművészetben. Funkció, forma, díszítmény egysége egykor. A feldolgozás lehetőségei. Előadó: Dr. S Kovács Ilona néprajzkutató

Az előadás nyilvános! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Helyszíne: A faragósátor

Augusztus 7. Szerda: Folytatódik a táborban a faragómunka. A templomkertben megkezdődik a terep előkészítése.

17 órától beszélgetés Miskolcról érkező vendégünkkel, Szondy Sándor fafaragó és hangszerkészítővel, a Népművészet Mestere. Bemutatja A FA az ezerarcú szépség című könyvén keresztül a szerteágazó, nagyszerű munkásságát.

Augusztus 8. Csütörtök: Folytatódik a táborban a faragómunka. A Református Templomkertben megkezdődik a kapuemlékmű felállítása.

17 órától Beszélgetés Kaposvárról érkező vendégünkkel, Gosztonyi Zoltán fafaragó, Népművészet Mesterével, aki a fafaragó népi iparművészeti zsűri elnöke. Bemutatja Szarvasösvényen. Faragva, karcolozva – fából, csontból, szaruból. című könyvén keresztül gazdag munkásságát. 

Augusztus 9. Péntek: Folytatódik a táborban a faragómunka. A Református Templomkertben befejeződik a Kunkapu emlékmű felállítása.

17 órától záróest, amire elvárjuk faragóink feleségeit és az egyesületi tagjainkat is. Mivel „hazulról gyünnek”, elemózsiát és innivalót, kérjük, hozzanak magukkal. Helyszín a faragósátor.

Augusztus 10. szombat délelőtt: Búcsú a bácskossuthfalvi vendégeinktől. Táborbontás.

 

A táborban augusztus 5. délutántól augusztus 9.-én délig, szeretettel várunk minden érdeklődőt, karcagiakat, strandvendégeket egyaránt. Várjuk a gyerekeket, akik rajzokat készíthetnek a faragásokról, a kapukról. 

A tábor megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

                  betlenalap.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.