Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szentpéteriné Lévai Mária - gyapjúszövő, népművelő

2015.12.10

 

img_3932.jpg

p1040687.jpg

p1040692.jpg

 

 

 

 

 

Szakmai bemutatkozó

Kunhegyesen élek és dolgozom. Munkahelyem az Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központ, ahol gyermek és ifjúsági programok szervezésével indult szakmai tevékenységem. Később a művészeti nevelés és ismeretterjesztés kapott nagyobb hangsúlyt munkámban.  Érdeklődésem a művészetek iránt mindig erőteljes volt és szerettem volna képességeimet fejlesztve alkotói hajlamomat kipróbálni. Így,  örömmel vettem részt  1987-ben – Kenyeres Sándorné Jutka invitálására-   első  alkalommal kézműves táborban, Jászberényben. Az ott megismert mesterek, az általuk nyújtott tudás, szakmai hozzáértés, önzetlen támogatás egyértelművé tették a választást számomra. A szálas anyagok és formálhatóságuk teljességgel magukkal ragadtak. Végül a szövés mellett döntöttem, Deák Péter mesternek  köszönhetően. Mindennapi munkám során szakkörökben, táborok alkalmával igyekeztem gyerekeknek átadni mindazt, amit magam is, ekkor még csak „önképzés” keretében sajátítottam el.

Hivatásomhoz kapcsolódó tanulmányaim megszerzését követően – Nyíregyháza Bessenyei György Tanárképző Főiskola művelődés szervező kulturális menedzser- kerülhetett csak sor, a kézműves ismereteim iskolarendszerű fejlesztésére. A gyapjúszőnyeg szövő és oktató képesítésemet 1999-ben szereztem meg a Petrás Anna által vezetett Népi Mesterség Oktató Képzőben Budapesten, Szőts Emese szakmai mester iránymutatásával.

A mesterséghez kapcsolódó ismereteimet nem önálló alkotói tevékenységben, sokkal inkább közösségekben átadva igyekeztem az elmúlt évek során kamatoztatni. Így a helyi Legénybot alkotótáborban, a bácskai Feketehegyen évente megrendezésre kerülő Nagykunsági alkotótáborban gyerekeknek oktatom a szövést. Felnőttek számára is több alkalommal volt lehetőségem képzéseket tartani.

Három alkalommal vettem részt a megyei és régiós Élő Népművészet kiállításokon szőnyegeimmel.  Két alkalommal önálló kiállítással mutattam meg alkotásaimat, szőnyegeim mellet a gyöngyékszereimet  is kiállítva.

A gyapjú, a cérna, a fonal textillé formálása, díszítő elemként való alkalmazása mindig kihívást és örömet jelent számomra, ha mindezt másoknak is megtaníthatom már egyfajta elégedettséget is teremt. Fontosnak érzem, hogy mindazt, amit elődeink a századok során felismertek, létrehoztak és  itt hagytak  számunkra. Még fontosabb hát, hogy mindezeket felismerjük, mi is megőrizzük, hozzáadva mindazt a tudást és technológiai megoldást, melyet jelen korunk kínál. Így válik számomra a fonal egyben fontos jelképpé, mely összekötő elem múltunk, jelenünk és jövőnk között.

Ez a gondolat vezérel a kunhímzés mind jobb megismerésében és elsajátításában, mely néhány éve egyre inkább foglalkoztat.

 

A mappában található képek előnézete Szentpéteriné Lévai Mária - szövő

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.