Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pinczésné Soós Gyöngyi - csipkeverő

2013.05.05

 

 

Kép 

 

 

   1963-ban születtem Karcagon. Kézimunka iránti szeretetem már gyerekkoromban kezdődött, szívesen horgoltam, hímeztem. Kézügyességemre tanáraim hamar felfigyeltek és munkáimmal „Alkotó Ifjúság” kiállításokon vettem részt. Középiskolás éveim Debrecenbe szólítottak ahol, le érettségiztem, és középfokú vegyész analítikus oklevelet szereztem. Iskolámat befejezve visszajöttem szülő városomba és ott dolgoztam.
A vertcsipke készítés már gyerekkoromba érlelődött bennem, de csak a 80-as évek végén tanultam meg édesanyámtól. Őt tekintem tanító mesteremnek, a legszigorúbb kritikát is tőle kaptam, ami
Ekkor még csak saját kedvtelésből készítettem néhány darabot.
A 90-es évek végén életem úgy alakult, hogy előtérbe kerülhetett a csipkeverés.
Nyilvánosan 1998-ban mutatkoztam be először. Azóta számos felkérésnek eleget téve tartottam bemutatót kiállításokon, táborokba, vásárokba, egyéb  nívós kézműves- népművészeti rendezvényen az országban, és határon túl is több alkalommal.
 A csipkeverés mellet foglalkozom még Karcag város, a Nagykunság és környéke csipkés múltjának kutatásával, a régi minták átmentésével a jövő számára.
2003 óta csipkeverő szakkört vezetek a városban, ahol gyerekek és felnőttek is tanulják a csipkeverés rejtelmeit.  2002 óta zsűriztetem munkáimat.
Stílus: leginkább a karcagi hagyományokat ápolom, de készítek más stílusú, technikájú vertcsipkét is.
2000-től önállóan is tervezek mintákat, amik szintén a karcagi csipke hagyományait követik, stílusban és technikában is.
Munkáim közt szerepel terítő, gallér, kitűző, szélcsipke, de készítettem már menyasszonyi fejdíszt, nyakéket is ami nemzetközi internetes pályázaton a frizurával együtt 2. díjat nyert.

 

Kitüntetések, címek: Népi iparművész, 2008
Díjak
Kiállítások: Karcag, Országos csipke kiállítás, 2000, 2002,2005 Budapest Iparművészeti Múzeum „ A Móga csipke és a karcagi csipketelep” 2004                    Ezen kívül: Törökszentmiklós, Túrkeve, Berekfürdő, Budapest, Tiszafüred, Bicske, Karcagon több ízben, Kézdivásárhely, Kismarton, Rozsnyó, Franciaország.

 

 

 

A mappában található képek előnézete Pinczésné Soós Gyöngyi