Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Andrási Mihály - fafaragó, mézeskalácsos

2009.05.07

5300 Karcag

Kép  

  1956-ban születtem Karcagon. Már gyerekkoromba közel kerültem a kézművességhez, hiszen anyai nagyapám faműves faragó ember volt. A fához való vonzódásom innen ered.
   Az általános iskola után gépi forgácsoló szakmát tanultam. Ebben dolgoztam 12 évig. Sajnos ebben az időben fafaragással nem foglalkoztam. 1985-ben édességkereskedő lettem, vásárokba jártam feleségemmel. A mézeskaláccsal így kerültem kapcsolatba és nagyon megtetszett ez a szép szakma. Elkezdtem a kutatást annak érdekében hogy a szakma csínját-bínját elsajátítsam. Később debreceni és jászberényi mesterektől tanultam. 1988-tól így mézeskalács készítéssel kezdtünk foglalkozni feleségemmel. Mivel e foglalkozás nem tradicionálisan kezdtük el, ezért a szerszámokat , vagyis a nyomóformákat magam készítettem el és ma is ezt teszem. Így a sors úgy hozta,  hogy visszatértem a fához és a fafaragásban próbálok ma is kiteljesedni. A termékeimet folyamatosan zsűriztetem. Közben kiállításokon, pályázatokon, kézműves vásárokban, faragótáborokban és bemutatókon veszek részt.

A tudatomba oly mértékben beívódott pár évtized alatt a magyar kézműves kultúra, hogy ez már végig kíséri életemet. Hátralevő életembe még sok szép faragott tárggyal szeretném megörvendeztetni önmagam és a szélesebb közönséget.                         Tagja vagyok a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesületnek.

A Nagykunsági Népművészek Egyesületének alapító tagja vagyok.

Munkáim: mézeskalács nyomóformák, bútorok, használati tárgyak, dísztárgyak
Kitüntetések, címek: Népi iparművész, 2003
Díjak: „Kossuth és kora” című pályázat, Budapest, Iparművészeti Múzeum, Különdíj, 2003, Király Zsiga Díj, 2008
Kiállítások:Karcag, Berekfürdő, Budapest, Szolnok, Túrkeve, Debrecen, Mezőkövesd, Franciaország

Kép

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Andrási Mihály-fafaragó, mézeskalácsos

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.