Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Vertcsipkéről

Cikk forrása és képek: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kiemelkedo-ertek-lett-csipke-967009/

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a „magyarországi csipkeverés és -varrás élő hagyománya” felvételt nyert a Magyar Értéktárba. Így ezentúl a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli. Az egyik javaslattevő Fejesné Koppány Gabriella, a karcagi Kunrózsa Csipkekör vezetője, csipkeverő népi iparművész volt. A Magyar Értéktárba befogadásig igen hosszú, hatéves út vezetett. De megérte, hiszen nem egy tömegcikkterméket mutattunk be a Hungarikum Bizottságnak – idézi az előzményeket Fejesné Koppány Gabriella. 

A csipkeverés tudománya a Nagykunságban az 1930-as években kezdődött, több százan verték a csipkét. Aztán a hatvanas évektől egyre kevesebb csipkeverő volt, az utóbbi évtizedben azonban megélénkült a vertcsipke-készítés – mondja Gabriella, aki 2011 óta tanítja a csipkeverést.

– Közben a Települési Értéktárba bekerült a „Karcagi vert csipke”, majd az abádszalóki felterjesztéssel közös beadványt vert csipke néven fogadta be a megyei értéktár. – Tavaly ismét közös összeállításban adtuk be javaslatunkat a Magyar Értéktárba megméretésre, így nyertünk felvételt a Magyar Értéktárba – ecseteli Fejesné Koppány Gabika.

 

 

A mappában található képek előnézete Fejesné Koppány Gabriella